Luisteren naar je gevoel, je kan er een oorlog mee voorkomen.

Luisteren naar je gevoel, je kan er een oorlog mee voorkomen.

26 september is een gedenkwaardige dag zonder dat we het weten.

Op 1 september 1983 heeft Rusland een burgervliegtuig uit de lucht geschoten met een Amerikaans congreslid aan boord. Ik hoef niemand uit te leggen dat dit in de Koude Oorlog iedereen op scherp zette.
Op 26 september gaat er in een Russische bunker een alarm af. Er zijn vijf lange afstandsraketten onderweg naar Rusland. Het protocol schrijft voor een tegenaanval te lanceren voordat de raketten bij hun doel zijn. Het kan immers zo zijn dat een tegenaanval niet meer mogelijk is als de raketten doel hebben getroffen. De dienstdoende commandant Stalislav Petrov meldt het om deze reden niet bij zijn superieuren. Hij vindt het vreemd dat er vijf raketten worden afgevuurd en met name het tijdstip waarop deze zijn afgevuurd. De spanning in het commandocentrum steeg en tientallen ondergeschikten keken Petrov aan. Toen gaf hij het bevel om een systeemstoring door te geven. Petrov redeneerde dat het onlogisch was dat de VS een kernoorlog zouden beginnen met slechts vijf raketten: dan zouden de VS weinig schade aanrichten maar wel een kernaanval uitlokken van de Sovjet Unie. Maar meer nog was het een beslissing met zijn ‘onderbuik’; ‘een gok van 50-50’. Ongeveer 25 minuten later golfde de opluchting door hem heen, toen er geen Amerikaanse raketten insloegen. De fout bleek te liggen bij een Russische satelliet, die de reflectie van de opkomende zon op wolken had aangezien voor de vlammen van raketten.

Het verhaal komt neer dat er een derde wereldoorlog is voorkomen door dat een dienstdoende commandant naar zijn onderbuikgevoel luisterde. Hieruit haal ik dat het heel goed kan zijn om naar je gevoel te luisteren. Je kunt er zomaar een oorlog mee voorkomen.

Mijn overtuiging is dat als je beter naar je gevoel luistert, je ook beter contact maakt met je klant. En in het écht contact maken onderscheiden de goede verkopers zich. Wil je beter naar je gevoel luisteren en dingen vanuit een ander perspectief leren zien? Neem dan contact met mij op.

Wat een mooi verhaal Raimond! Volg al jaren m’n onderbuik gevoel en merk dat je de ander daardoor beter bereikt in welke relatie dan ook! Hartstikke goed van je en heel veel succes!

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *